Hoe maak je een verstopt toilet schoon

Voorwerpen, toiletartikelen of gewoon te veel toiletpapier kunnen het toilet verstoppen. Om het water weer te laten stromen, moet u de verstopping verwijderen of dit door een loodgieter laten doen. Met onze tips leer je welke simpele huismiddeltjes verstoppingen kunnen verhelpen en hoe je snel weer je toilet kunt schoonmaken.
Loodgietersdienst & Ontstoppingsdienst Ontstopper phone-0485.943.235

Wc-borstel en warm water

Bij lichtere verstoppingen kan het voldoende zijn om de kom met de toiletborstel te ontstoppen: Borstelkop diep in de sifon schuiven en vervolgens met krachtige bewegingen heen en weer bewegen. Zo verwijdert u in ieder geval verstoppingen in het bovenste gedeelte van de sifon. Als het water weer stroomt, meerdere keren spoelen. Tegelijkertijd reinig je de toiletborstel in de kom. Zelfs heet water, dat niet meer kookt, kan verstoppingen in de sifon verhelpen. Waarschuwing: te hoge temperaturen kunnen het gevoelige keramiek beschadigen, laat het water daarom altijd ongeveer een minuut afkoelen. Giet enkele liters rechtstreeks in de toiletafvoer en laat de warmte een paar minuten inwerken. Mocht dat niet helpen, dan kan je altijd proberen de verstopping met de toiletborstel op te heffen zoals hierboven beschreven.
Wc-borstel en warm water
Wc-borstel en warm water

Blokkades verminderen met druk: de zuignap

Blokkades verminderen met druk_ de zuignap
Blokkades verminderen met druk_ de zuignap
Een zuignap of zuignap is niet alleen handig bij een verstopt toilet, maar ook bij andere verstopte leidingen en sifons in de badkamer en keuken. De zuignap bestaat uit een elastische rubberen bel bevestigd aan een houten stok. De zuignap werkt met overdruk en onderdruk en is het beste onder water. Als het toilet verstopt is, plaatst u de zuignap met de opening naar beneden over de afvoer zodat deze volledig bedekt is. Duw nu de hendel met een klein momentum en gemeten kracht naar beneden en trek hem weer omhoog. Op deze manier creëer je een afwisseling van onder- en overdruk, die mechanisch inwerkt op de verstopping en vooral naar boven trekt.

Wat te doen zonder een zuignap: een zuignap vervangen

Als je thuis geen zuignap hebt, kun je ook een lege plastic fles gebruiken voor drankjes. Grote flessen (ongeveer 2 liter) gemaakt van dun, flexibel materiaal zijn het beste. Het is belangrijk dat de diameter van de fles minimaal zo groot is als de sifon, zodat voldoende onderdruk kan worden opgebouwd. Schroef het deksel stevig op de fles en maak de bodem van de fles los met een scherp mes of een hobbymes. Druk vervolgens het open uiteinde over of in het afvoergat en pomp als een zuignap om de verstopping los te maken en de sifon weer los te laten.
Wat te doen zonder een zuignap_ een zuignap vervangen
Wat te doen zonder een zuignap_ een zuignap vervangen

Azijn en zuiveringszout lossen ‘s nachts constipatie op

Azijn en zuiveringszout lossen 's nachts constipatie op
Azijn en zuiveringszout lossen 's nachts constipatie op

Met een beetje geduld, wat azijn en zuiveringszout (het belangrijkste ingrediënt van bakpoeder) kun je de verstoppingen in de sifon moeiteloos verhelpen. Giet hiervoor eerst een of twee zakjes bakpoeder in een kom en giet vervolgens een fles azijn. Het resultaat is een chemische reactie die je kunt versterken door ongeveer 3 liter heet (maar meer kokend) water toe te voegen. Zorg voor voldoende ventilatie en laat het mengsel het beste een nacht staan. De volgende ochtend mag het toilet niet meer verstopt zijn.

Een hulpmiddel dat door professionals wordt gebruikt: pijpreinigingsspiraal (de buisreinigingsspiraal)

Zit er een verstopping achter de sifon (in de valpijp), dan kun je met een zuignap, toiletborstel etc. vaak niet ver genoeg gaan. Dus als de vorige tips de verstopping niet hebben opgelost, hebt u een buisreinigingsspiraal nodig, die wordt gebruikt door professionals. Deze spiralen zijn in diverse maten en uitvoeringen verkrijgbaar bij bouwmarkten. Het is een werktuig dat bestaat uit een metalen slang met een lengte groter dan of gelijk aan drie meter, die de circulatie in een buis herstelt zonder deze te demonteren, die in rotatie kan worden gebracht door een slinger aan het achtereinde. Aan de voorkant zit een klein stuk gereedschap in de vorm van een tang of een steeksleutel. De spiraal van de slang is lang genoeg om door het slangsysteem te dringen en daar afzettingen en verstoppingen te verwijderen, bijvoorbeeld op een slangbocht.

Steek de buisreinigingsspiraal voorzichtig in de toiletafvoer. Duw totdat je een duidelijke weerstand voelt. Draai vervolgens de slinger met lichte druk zodat het gereedschap aan het einde van de spiraal de verstopping kan losmaken. Als het water niet meer vasthoudt maar weer stroomt, verwijder dan langzaam de spiraalslang en spoel af met een paar liter heet water.

Een hulpmiddel dat door professionals wordt gebruikt_ pijpreinigingsspiraal (de buisreinigingsspiraal)
Een hulpmiddel dat door professionals wordt gebruikt_ pijpreinigingsspiraal (de buisreinigingsspiraal)

Als al het andere niet lukt, moet een getrainde loodgieter met ontstopper ermee omgaan

Verstopt toilet ontstoppen wc verstopping verhelpen
Verstopt toilet ontstoppen wc verstopping verhelpen

Heb je ook geen succes gehad met de spiraalslang en staat het water nog in het toilet? Dan blijkt er meer hardnekkige of bijzonder diepe constipatie te zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door een geblokkeerde regenpijp. Misschien ligt de oorzaak in een verdieping van het huis onder uw appartement, in de kelder of zelfs in een stadslijn. In dat geval kan alleen een professionele loodgieter u helpen. Als u een huurder bent, moet u uw verhuurder onmiddellijk op de hoogte stellen en hem vragen een loodgieter in te huren om het probleem te achterhalen en de oorzaak aan te pakken.

Loodgietersdienst & Ontstoppingsdienst Ontstopper phone-0485.943.235

Verstopte riool, afvoer, wc, douche of gootsteen? Onze ontstoppingsdienst kan elke verstopping ontstoppen